Epidemiologic surveillance of diseases outbreaks transmitted by foods in Santiago de Cuba province

Authors

Keywords:

epidemiologic surveillance, diseases transmitted by foods, contamination of foods, epidemiologic marker, bacterial agent.

Abstract

Introduction: Diseases transmitted by foods take place due to the ingestion of foods and/or contaminated drinks.  

Objective: To identify the causal agents that influence in the emergence of these diseases. 

Methods: An observational, descriptive and cross-sectional study of all the diseases outbreaks transmitted by foods was carried out in Santiago de Cuba, from January, 2018 to December, 2019. The analyzed variables were: number of outbreaks, samples of foods and samples of stools for coproculture, among others.  

Results: In all the outbreaks a single type of bacterial agent was isolated, with prevalence of the gram-negative bacterias, where Salmonella was the most identified microorganism. The main groups of foods related to the emergence of these outbreaks were  meat and its derived products, as well as  cold salad.  

Conclusions: The epidemiologic surveillance of diseases outbreaks transmitted by foods, allowed to identify the true causal agent in the FTD outbreaks, when the identity between the bacterial isolations obtained from samples of foods and stools was demonstrated.  

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Benítez Sotelo A, Martínez C, Sánchez S. Características epidemiológica y clínica de los brotes de enfermedades transmitidas por alimentos. Paraguay 2015-2016. Rev. salud pública Parag. 2019 [citado 17/02/2020];9(1). Disponible en: https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/biblio-1047015

2. Organización Mundial de la Salud. Informe de la OMS señala que los niños menores de 5 años representan casi un tercio de las muertes por enfermedades de transmisión alimentaria. Ginebra: OMS [citado 17/02/2020]. Disponible en: https://www.who.int/es/news/item/03-12-2015-who-s-first-ever-global-estimates-of-foodborne-diseases-find-children-under-5-account-for-almost-one-third-of-deaths

3. Mata Pariente N, Rumayor Zarzuelo M, Hernando Garcia M. Brote de origen alimentario por Campylobacter en un centro educativo de la comunidad de Madrid. Rev Madrilena Salud Pública. 2020 [citado 17/02/2020];3(2):1. Disponible en: http://remasp.es/article/view/1480/2233

4. Montenegro Benavides M, Osorio P. Comportamiento de las enfermedades transmitidas por alimentos y estrategias de mejoramiento en cuatro municipios del Quindio, Colombia. Riuq. 2019 [citado 24/01/2020];31(1):Disponible en: https://ojs.uniquindio.edu.co/ojs/index.php/riuq/article/view/278

5. Zamora Intriago IE, Barbosa Y. Los riesgos de manipulación de los alimentos funcionales y su importancia para la salud. Correo cient. méd. 2019 [citado 24/01/2020]; 23(3). Disponible en: http://revcocmed.sld.cu/index.php/cocmed/article/view/3145

6. Galarza Sánchez KE. Evaluación microbiológica de alimentos adquiridos en la vía pública del cercado de Lima entre mayo 2017 y junio 2018 [Tesis]. Lima: Facultad de Farmacia y Bioquímica; 2018 [citado 24/01/2020]. Disponible en: http://repositorio.uwiener.edu.pe/bitstream/handle/123456789/2656/TESIS%20%20Galarza%20Katherine.pdf?sequence=1&isAllowed=y

7. Valenzuela Pérez R, González Pellicer A, Montes Estellés RM. Evaluación de Campylobacter spp. en carne y vísceras de cerdo y pollo por diferentes métodos microbiológicos y moleculares [Tesis]. Valencia: Universidad Politécnica de Valencia; 2019 [citado 24/01/2020]. Disponible en: http://revistas.unisimon.edu.co/index.php/innovacionsalud/article/view/3274

8. Flores Aduviri E. Contaminación microbiológica por Escherichia coli y Salmonella sp. en Citrus sinensis (naranja) y Solanum lycopersicum (tomate) en las ciudades de Puno y Juliaca, 2018 [Tesis]. Puno: Universidad Nacional del Altiplano de Puno; 2019 [citado 24/01/2020]. Disponible en: http://repositorio.unap.edu.pe/handle/UNAP/11666

9. Portillo Riveros MR. Cumplimiento de prácticas higiénicas, antes, durante y después de la Preparación de Alimentos por la Asociación de Comerciantes 18 de Setiembre de Carabayllo, Lima, Perú, 2018 [Tesis]. Lima: Universidad Ricardo Palma, Escuela de Enfermería San Felipe; 2019 [citado 24/01/2020]. Disponible en: https://repositorio.urp.edu.pe/bitstream/handle/URP/2499/T030_70440724_T%20%20%20PORTILLO%20RIVEROS%20MAR%c3%8dA%20ROSA.pdf?sequence=1&isAllowed=y

10. Olea A, Díaz J, Fuentes R, Vaquero A, García M. Vigilancia de brotes de enfermedades transmitidas por alimentos en Chile. Rev. chil. infectol. 2012 [citado 24/01/2020]; 29(5). Disponible en: https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0716-10182012000600004

11. Linares Cánovas LP, Márquez Rodríguez H. Problemática actual en la vigilancia epidemiológica de los brotes de enfermedades transmitidas por alimentos: carta al director. Rev. cienc. méd. Pinar Río. 2019 [citado 24/01/2020];23(1). Disponible en:http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-31942019000100005

12. Hernández del Sol CR, Vázquez Hernández G, Mesa Delgado Z, Bermúdez Alemán RI, Sotolongo Rodríguez Y, Vázquez Hernández G. Bacterias enteropatógenas asociadas a enfermedad diarreica aguda en niños. Acta médica del centro. 2017 [citado 21/01/2020];11(2). Disponible en: http://www.revactamedicacentro.sld.cu/index.php/amc/article/view/813/1067

13. Tirado C. Información estadística sobre enfermedades trasmitidas por alimentos en Europa: peligros microbiológicos y químicos. Conferencia Paneuropea sobre calidad e inocuidad de los alimentos del 25 al 28 de febrero de 2006. Budapest: FAO/OMS; 2006.

14. Morales Pinto N, Herrera Acosta R, Llerena Calvo D. Microbiological evaluation in street food outside the Universidad del Atlántico North Campus. Ciencia e Innovación en Salud, 2019 [citado 24/01/2020]. Disponible en: https://pdfs.semanticscholar.org/54e4/60ba464d59a6b7cabb18fa932a9ad7e0659f.pdf

15. Chiroque Yesquen GG, Granados Pecho MP. Frecuencia de Salmonella sp. en superficies de expendio de carne de pollo, mercado La Hermelinda, Trujillo- La Libertad, 2018 [Tesis]. Trujillo: Universidad Nacional de Trujillo; 2019 [citado 21/01/2020]. Disponible en: https://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/12443

16. Marcillo Carvajal CP, Murillo Zavala AM, Peña Herrera Ortiz MI, Parrales Pincay IG. Síndrome diarreico infeccioso causado por Salmonella spp. RECIMUNDO. 2019 [citado 24/01/2020];3(3). Disponible en: https://recimundo.com/index.php/es/article/view/533

17. Palacios Rodríguez BM. Estado de inocuidad de los alimentos preparados sin tratamiento térmico y su influencia en la salud del consumidor [Tesis]. Perú-Huacho: Universidad Nacional José Faustino Sánchez Carrión; 2019 [citado 24/01/2020]. Disponible en: http://repositorio.unjfsc.edu.pe/handle/UNJFSC/2648
Jose Faustino sanche carrion

18. Pupo Rodríguez G, Bello Fernández ZL, Pavón Ramírez MA, Pacheco Pérez Y, Lluch Silva I T. Brotes de intoxicación alimentaria ocurridos en los últimos diez años en Las Tunas. Rev. electrón. "Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta”. 2019 [citado 24/01/2020]; 44(1). Disponible en: http://revzoilomarinello.sld.cu/index.php/zmv/article/view/1562/pdf_537

Published

2022-01-31

How to Cite

1.
Rodríguez Julian AR, Marin Mendez M, Minier Pouyou L, Rizo Arredondo ID la C, Fuentes Gómez Y. Epidemiologic surveillance of diseases outbreaks transmitted by foods in Santiago de Cuba province. MEDISAN [Internet]. 2022 Jan. 31 [cited 2025 Nov. 26];26(1):47-59. Available from: https://medisan.sld.cu/index.php/san/article/view/3970

Issue

Section

Original Articles